Upwork

Работа с Upwork.com – данъци и осигуровки

Все повече хора искат да работят като фрийлансъри. По този начин имат доходи, свободно време, работят в удобни за тях часове, имат време за семейството си.

В България най-популярната платформа е www.upwork.com.

Какви въпроси възникват най-често?

1. Работя като фрийлансър. Трябва ли да плащам данъци и осигуровки? Дали да регистрирам фирма?

Да, трябва да се плащат и данъци и осигуровки.

2. Кога и как се плащат тези данъци и осигуровки?

Трябва да започнете да плащате осигуровки преди да стартирате дейността си. Да бъдеш фрийлансър по българското законодателство е работа като свободна професия. Upwork Global Inc. е американска фирма. Трябва да се регистрирате в Регистър Булсат, а след това и като самоосигуряващо се лице. Намирате счетоводител, който ви изчислява данъците, осигуровкитеи подава всички необходими декларации.

Ако искате да знаете точно кои са те, ето ги: всеки месец се плащат приблизително 150 лв. осигуровки (от началото на 2019 г.). На всеки три месеца се изчислява и плаща 10 % данък. Следващите са малко по-сложни обяснения само за най-любопитните: всеки месец се подават Декларации Образец 1, на тримесечие Декларации по чл. 55 от ЗДДФЛ, Годишна Декларация Образец 6 и Годишна Данъчна Декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ.

3. Олеле, това звучи доста сложно – аз изкарах само едни 100 лв.!

За малки суми или единични случаи, не е фатално да получите доход и без такава регистрация. Ако не работите другаде, за еднократни доходи до 560 лв. месечно, едва ли ще имате проблеми с НАП. Декларирайте доходите си в годишната данъчна декларация като други доходи. При това положение ще дължите 8 % здравна осигуровка и 10 % данък. Имайте предвид, че това е „на ръба на закона“ и ако продължава системно от НАП може да разберат. Вероятно знаете, че има автоматичен обмен на информация между данъчните администрации и банки между България, ЕС и САЩ. Някои използват www.skrill.com или купуват стоки от международни сайтове със спечелените пари. Ако сумите са малки, едва ли от НАП ще се захванат с вашия случай, но при периодични плащания и по-големи суми трябва всичко да е стриктно.

4. Какво толкова може да стане ако се скътавам (не декларирам доходи и не плащам данъци и осигуровки)?

Ако сумите, които получавате са над горната граница може да отнесете глоба.

Като допълнителен бонус, щом един път имате глоба, след няколко месеца пак ще ви проверят и после пак.

5. Работя всеки месец и печеля добре. Кое е по-изгодно за мен?

При периодични доходи над около 700 лв. е по-изгодно да регистрирате ЕООД или ООД. Причината е, че като самоосигуряващо се лице трябва да плащате високи осигуровки и данъци върху спечелената сума. Когато имате фирма плащате 108 лв. осигуровки и 15 % данъци. Фирма се регистрира лесно и ако в даден момент не ви трябва, може да я продадете на друг.

Когато работите като свободна професия можете и без счетоводител, ако знаете кога, къде и какви декларации трябва да се подават. Ако регистрирате фирма, за съжаление няма как да минете без счетоводни услуги, тъй като за съставителите на годишни финансови отчети има законови изисквания.

6. Какви разходи мога да си призная като фрийлансър?

Ако работите като свободна професия, имате право да си признаете 25% от доходите като разход, без да е необходимо да го доказвате. Ако работите като фирма, можете да си признаете наем на помещение, в което работите, режийни, телефон, интернет, заплати. Правилото е: колкото повече разходи имате, толкова по-малък данък ще платите през фирмата.

7. Трябва ли да се регистрирам по ДДС? Така няма ли да спестя ДДС-то, което ми начисляват във фактурите?

Този въпрос е най-сложния. При работа с Upwork, те издават фактури за комисионни. В тези комисионни има начислен ДДС, който понякога не е за пренебрегване. При регистрация по ДДС вие давате вашия “VAT-number” и от Upwork спират да начисляват ДДС. Това ДДС се спестява заради особеностите на законодателството в България, ЕС и САЩ. Има един проблем – когато се регистрирате с вашия ДДС-номер в Upwork, тогава профилът ви се променя на агенция. Някои възложители не искат да работят с агенция и затова много фрийлансъри избягват тази стъпка. Те считат за доход единствено получената по тяхната разплащателна сметка (или PayPal) сума. Това не е съвсем законно, но опростява процеса на работа.

Закона за ДДС е доста сложен, препоръчваме ви да се свържете с нас и да ви кажем конкретно за вашия казус кое е правилния начин.

Ние сме счетоводна къща с богат опит. Ако имате счетоводно запитване или искате оферта за обслужване, позвънете на тел: 0888551917 (всеки работен ден от 9:00 до 16:30 ч.).

За регистрация на фирма: 0887067100 – Ирина.