Икономически и финансов анализ към април 2022 г.

В тази статия правим икономически и финансов анализ на България, според нашия екип към м. април 2022 г.

 

Защо очакваме 2022 г. да е трудна за всеки в България? Защото има твърде много външни фактори, които в някаква степен оказват негативно влияние на всеки човек и всеки бизнес:

 • Покачване на цените на всички енергоносители (ток, петрол, газ и т. н.);
 • Възможна е ситуация с недостиг на някои енергоносители, поради геополитически причини. Според анализ на високо поставени фигури в САЩ, най-вероятния сценарий е войната в Украйна да продължи до началото на 2023 г. Това затруднява всякакви сфери на живота и бизнеса, не само в Украйна и Русия, защото тези две държави имат голям дял в световното производство на много енергоносители и храни. Дори ако войната спре веднага, разрушените мостове, пътища, жп линии, летища, пристанища и минираното Черно море, спират всякакви стоки които се произвеждат или транспортират от и през района на Украйна. Всеки бизнес в някаква степен зависи от енергоносителите.
 • Скъпи, по-бавни и несигурни доставки на стоки от всички части на света, не само от Китай. Този проблем няма нищо общо с войната и назряваше от няколко години, но най-силно се забелязва от 2021 г. насам, когато някои типове транспорт на стоки от Китай поскъпна 3 пъти;
 • Бежанска вълна към България, която натоварва правителството с мерки за подпомагане пряко или косвено на тези хора;
 • Икономическия цикъл на България е такъв, че дори и без войната в Украйна, се очакваше спад през 2023 и 2024 г., придружен с висока инфлация;
 • Войната в Украйна и поскъпването на енергоносителите, води до още по-висока инфлация. Очакваме през 2022 г. да имаме най-високата инфлация от 1997 г. насам. На няколко пъти Министерството на финансите увеличаваше очакваната стойност – първоначално беше 7 %, след това стана 10 %, а към 27-ми април тя бе повишена на 14 %. Ние очакваме тя да надхвърли 20 % на годишна база, защото има няколко фактора, които я засилват. Нашето предположение е инфлацията да бъде около 23-24 % за 2022 г.;
 • Ъпдейт от м. юни. Добавяме политическата нестабилност в България. Очакваме серия от правителства, които управляват за кратко, следват серия служебни правителства без работещ парламент и избори след избори. Причината е, че в момента има яростна конфронтация между повечето партии. Каквато и коалиция да се състави между орел, рак и щука, тя няма да е стабилна, защото различията между тях са твърде големи. Казано с други думи, корабът България често ще бъде без капитан или ще се редуват за кратко различни капитани, които нямат време да опознаят кораба, но трябва да го управляват в буря. Нашето очакване е, че ще има политическа стабилност в България след 2024 г.

 

 

В какво може да инвестираме свободни средства?

 1. Това е най-трудния въпрос, защото има много външни непредсказуеми фактори. Ще опишем нашето мнение, но не го приемайте като съвет в какво да инвестирате! Ние събираме информация от много източници и изказваме ЛИЧНО наше мнение.
 2. В период на нестабилност традиционно поскъпва златото. По целия свят, в сърцето на хората златото се е превърнало в спасителен пояс за инвестиции. Общото мнение е, че то само ще поскъпва. Нашето мнение е, че към м. април 2022 г. то вече е поскъпнало твърде много и не очакваме чак такова поскъпване в бъдеще. Втора важна причина, заради която не харесваме инвестициите в злато е по-трудното му съхранение. Първия вариант е да го съхранявате вие, но има риск от кражба. Втория вариант е да плащате за да се съхранява от друг, например сейф в банка, но това ви носи немалка такса като разход.
 3. В период на турболенции, като най-сигурна се приема инвестицията в имот. Тя е добър вариант по много причини – в дългосрочен аспект имотите поскъпват и може да вземате пари от наем. Недостатъка е, че трябва да разполагате с по-голяма сума, с която не разполагат повечето инвеститори. Има и компании, които събират средства от няколко инвеститора и купуват или строят имоти. В България най-известната е Imvestia.
 4. Може би с най-голяма доходност и печалба са инвестициите в акции и земеделска земя. При тях има една особеност. Може да си докарате добра печалба (от порядъка на 20-35 %), но тя става с по-активно купуване и продаване, за което ви трябва добър консултант и заделяте време за да следите тенденциите. Може да си докарате сравнително добра печалба (от порядъка на 12-15 %) и като инвестирате в някой фонд и той от ваше име купува и продава акции, но част от печалбата остава в самия фонд. Всъщност фондовете винаги печелят, защото плащате такси и при покупките и при продажбите ви.
 5. Инвестициите в крипто валути и роботи за покупко-продажба на крипто валути, са възможно най-рисковата инвестиция. Според нашите разбирания, при тези инвестиции вероятността да загубите по-голямата част или всички пари е 90 %. Ние при никакви обстоятелства не правим тези най-рискови инвестиции.

 

Надяваме се, че тази статия ви е полезна. Ако е така, може да я споделите с ваши приятели.

 

Ако сте направили инвестиции, в нашата счетоводна къща може да ви помогнем с декларирането и плащането на данъците – 0888551917.