Най-важните административни изисквания към онлайн търговците

Обобщение на най-важните изисквания към онлайн търговците.

 

1. Касови бележки

За съжаление НАП изисква пускане на касови бележки, за почти всички типове плащания, които се използват при онлайн търговците. Причината е, че онлайн магазините са приравнени към физическите магазини. Дори ако приемате плащания през виртуален POS терминали като Stripe, MyPOS, PaySera или Paypal, EasyPay, Wize (бившия Transferwize, Braintree, Revolut и 99 % от всички останали платежни системи).  Повече детайли има отдолу на статията.

Единствените изключения, при които не се пускат касови бонове са:

 

2. Електронни касови бележки или касови бонове

Това е електронна касова бележка
Това е електронна касова бележка

Това е много удобно за повечето онлайн търговци. За момента до колкото знаем, само мобилните оператори и SaaS системата за онлайн магазини Prim.bg имат тази опция. Вероятно в бъдеще ще има повече такива автоматизирани системи. Електронната касова бележка е същата, каквато бихте получили на хартия, но се изпраща по мейл. Ето пример за електронна касова бележка.

3. Често няма опция да се пускат електронни касови бележки. За да не се занимавате да ги пускате от касов апарат, остава опцията да изпращате на НАП файл с продажбите си за изтеклия месец

Това е т. нар. одиторски файл. Той е във формат XML и повечето български платформи за изготвяне на онлайн магазини го извеждат лесно. До колкото знаем такива за момента са Prim.bg, Seliton.bg, CloudCart.bg и плъгина за сайтове на WordPress (WooCommerce) – Bulgarisation for WooCommerce. Може да се запознаете с детайлите за този одиторски файл тук >

 

Повече пояснения по т. 1 от горната част. Във физическите магазини почти винаги пускат касови бележки. Например плащате в брой на касиера, или плащате с дебитна/кредитна карта или използвате ваучер под най-различна форма. За тези от вас, които не вярват, че подобно безумно изискване може да има и за онлайн плащанията, може да видите чл. 118 от Закона за ДДС. Той на практика важи и за фирми, които не са регистрирани по ДДС. За да не става дълга статията, нека просто ни повярвате, защото колегите са учили 5 г. в университета за счетоводители и не можем с 1 статия да обясним точно защо важи този закон и за фирми, които не са по ДДС.

 

Ние сме счетоводна къща. Ако имате счетоводно запитване или искате оферта за обслужване  – 0888551917.