XML (одиторски) файл, подаван към НАП

За съжаление закона изисква, онлайн търговците да пускат касови бележки за щяло и нещяло. Например, когато получават плащания от клиенти чрез PayPal, Wize и виртуален POS терминал (например Stripe, MyPos), чрез който клиентите плащат с дебитната си карта онлайн.

 

Нашето мнение е, че това изискване на закона е безумно и направено от някой, който през живота си не е купил нищо онлайн. Не виждаме никаква логика защо трябва да се пуска касова бележка, при използване на тези съвременни платежни системи. Парите от клиентите пристигат при онлайн търговеца по банка, не в брой. Затова изискването е безумно. То е записано в Закона за ДДС, чл. 118. Онлайн магазините са приравнени на физическите магазини. Когато плащате с дебитна/кредитна карта във физическия магазин, е необходимо пускане на касов бон. Това е направено, за да сте сигурни точно колко пари са платени чрез вашата карта и като доказателство за деня на покупката, защото в някои случаи тази касова бележка се използва вместо гаранционна карта на покупката ви. Въпреки наименованието си, тези членове от Закона за ДДС важат за всички фирми, не само тези които са по ДДС. Има и тълкувателни писма от НАП, които потвърждават, че при описаните по-горе плащания се изисква касов бон.

 

 

За радост има опция за леко улеснение – да не се изисква пускане на касова бележка.

Какви са изискванията, за да може да се ползва това улеснения?

  1.  Вместо касова бележка, на клиента трябва да се изпрати заместващ документ с QR код. От него трябва да се вижда какво си е поръчал клиента и на каква стойност;
  2. Онлайн магазина трябва да е регистриран в списъка с онлайн магазини в сайта на НАП;
  3. Всеки месец до 15-то число, да се изпраща т. нар. одиторски файл до НАП, за продажбите ви от изтеклия месец. Този файл трябва да е във формат XML.

Скоро ще опишем повече детайли какво трябва да присъства в този одиторски файл.

 

Последната редакция на тази статия е направена на 15-ти април 2022 г. Тъй като често има законодателни промени и не успяваме винаги да ги опишем на сайта ни, хубаво е да се консултирате с нас какво е текущото състояние.

 

Ние сме счетоводна къща. Ако имате счетоводно запитване или искате оферта за обслужване  – 0888551917.