Poype

През последните две години светът претърпя неочаквани, динамични и сериозни промени, за които повечето хора не бяха готови. Появата на пандемията сблъска човечеството с познати и непознати до момента проблеми. От друга страна, тя направи път за нови възможности. Една опасност, която все още ни застрашава, обаче, е икономическата криза и по-конкретно – инфлацията.

 

Финансите в ежедневието на съвремения човек.

Добре е да се създадат подходящи условия, в които хората могат да управляват финансите в ежедневието си, без да зависят от банки или чуждо разрешение. Организацията Poype се стреми именно към това. Тяхната цел е да създадат крипто екосистема, до която всеки има равен достъп и няма облагодетелствани, както е в сегашната финансова система.

 

Кои са основателите и каква е идеята?

Основателите на Poype са Боян Келчев и Димитри Капарис. По образование Боян е търговец, но по призвание той е борец за финансова автономност. От 1996 г. Боян работи различни известни в България IT компании.  През 2013 г. научва случайно за Bitcoin, пробва технологията за първи път и осъзнава огромния потенциал на децентрализираната система за дигитални разплащания. Димитри има сходни интереси, включително софтуерни разработки и крипто валути.  Така през 2019 г. двамата с Боян правят възможно създаването на Poype – организация за финансова автономност.

Идеята на организацията е да направи възможно приемането на криптовалутата Bitcoin Cash като разплащателно средство и да помогне за изграждането на финансова система, която позволява на хората да придвижват парите си в цял свят, мигновено и без позволението на посредници.

 

Българската система Poype

Poype избира именно Bitcoin Cash, защото е удобна валута за търговия и транзакции от малки суми. Също така Poype е вдъхновена от оригиналната цел на биткойн, това за което е създаден – да предостави по-отворена и по-справедлива финансова система от установената.

Според Димитри и Боян вече съществува алтернативна система за разплащане както технически, така и идеологически. Това, което трябва да се направи и което Poype прави възможно, е хората да се запознават отблизо с технологията. Важно е те да научат, че криптовалутите не са нов вид хазарт или бърз начин за забогатяване. Те са нов вид технология, който може да доведе до финансова автономност. Идеята на Poype е да промени възгледите спрямо тази технология и да покаже нейните предимства. Освен това организацията помага на търговци да започнат да използват технологията като приемат плащания в Bitcoin Cash и по този начин да развият своя бизнес, като привличат крипто активните хора в София.

 

Какви са недостатъците на традиционните „хартиени“ пари

Проблемът с фиатните пари – тези, които вече използваме, е, че от десетилетия тези се контролират от финансови и политически институции, които ги създават (емитират), без да се отчитат пред никого и зад тези пари реално не стои нищо. Няма продукти, няма ресурси, няма услуги, които да стоят зад тях и това дава възможност за много манипулации, на които стават жертва масата работещи хора.

В България все още инфлация не се усеща силна инфлация, при настъпване на криза, е важно хората да имат към какво да се обърнат, да имат допълнителен актив, който не е вързан с централната финансова система. Историята доказва, че ако  има алтернатива, към която да се обърнем, когато настъпи икономическа криза, няма да загубим напълно своите доходи и ще можем да съществуваме пълноценно.

Това мотивира Poype да образова за криптовалутите, да стимулира търговците да приемат плащания в Bitcoin Cash и да помага на крипто-активните хора да извършват свободен обмен помежду си на стоки и услуги в криптовалути.

 

Криптомат в Park Center Sofia

Така Боян и Димитри решават да инсталират криптомат в София, разположен в Park Center Sofia, където всеки може да си закупи Bitcoin Cash с левове или да изтегли реални пари от крипто портфейла си.

Poype дава възможност на почти всеки човек да се запознае с технологията, да види предимствата от нея и да я приложи в ежедневието си. По този начин прави финансовата независимост по-лесно постижима цел и предлага алтернатива на днешната финансова система, която може да защити хората при световна икономическа криза и инфлация.

Ние сме счетоводна къща с богат опит. Ако имате счетоводно запитване или искате оферта за обслужване, позвънете на тел: 0888551917 (всеки работен ден от 9:00 до 16:30 ч.).