Plugin за WordPress по Наредба Н-18

Плъгини за онлайн магазините на WordPress (WooCommerce)

Във връзка с изискванията на Наредба Н-18 и чл. 118 от ЗДДС, всички онлайн търговци са длъжни да издават касов бон, ако се ползва един или няколко от следните начини на плащане:

  • Плащане в брой;
  • Плащане чрез дебитни/кредитни карти;
  • Плащания чрез стандартния наложен платеж, когато не е комбиниран с Пощенски паричен превод;
  • Плащания чрез всякакви платформи – посредници, като PayPal, Stripe, MyPOS, PaySera ticket, EasyPay, Wise (бившия Transferwise), Braintree, Revolut и 99 % от всички останали платежни системи.

Това е неудобно и нелогично, защото парите в крайна сметка получавате по банка, но е записано в закона и важи за всички фирми. Причината е много тъпа, а тя е следната. НАП няма автоматичен или лесен достъп до всички възможни платежни системи, които има на планетата. Обаче, когато си пускате касови бележки, всяка една от тях чрез касовия апарат пристига до сървър на НАП, като се изпозлва GSM мрежа на мобилен оператор. Логиката на НАП е – щом пускате касови бележки, ние знаем че не криете доходи. Затова караме всички да пускат касови бележки, с малки изключения, които може да видите от тази статия>

Наредба 18 Woo Commerce

След усилена борба от Бълагрската е-комерс асоциация, беше позволено при някои условия да не се пускат касови бележки. Ето какви са изискванията:

  • Онлайн магазина да е регистиран в НАП;
  • На клиента трябва да се изпрати сходна информация, каквато би имало на касов бон или фактура, с QR код, в който е записан номера от регистрацията на онлайн магазина в НАП. По-долу описваме 3 плъгина, които могат да свършат това;
  • До 15-то число на следващия месец, до НАП се изпраща файл с продажбите ви в XML формат. Това е т. нар. стандартизиран одиторски файл. Повече за него, може да прочетете тук>

Описваме три плъгина, които отговарят на изискванията и вадят одиторски файл. Може да ги разледате от линковете по-долу и да прецените дали ви допадат. Всеки от тях има и някои допълнителни функции:

Ние сме счетоводна къща. Не разработваме тези софтуери – за контакт с тях ползвайте линковете. 

Ако имате счетоводно запитване или искате оферта за обслужване, моля звъннете на тел. 0888551917 (всеки работен ден от 9:00 до 16:30 ч.).

 

За регистрация на фирма: 0887067100