Etsy – продажба на ръчно направени стоки и не само

В тази статия ще разгледаме търговията в Etsy, регистрация на магазина в НАП и какви справки си ни нужни за счетоводството.

 

Какво представлява Etsy?

Ако до сега не сте чували за Etsy, а се интересувате от онлайн търговия е време да се запознаете с този сайт 🙂 Etsy.com е уебсайт за електронна търговия, фокусиран главно върху стоки изработени ръчно и антики. Разбира се можете да намерите и доста други неща в този сайт.

Ако вие сте търговец и искате да разучите възможността да продавате в този сайт трябва да знаете, че откриването на вашият магазин във сайта е безплатно. Etsy събира определени такси за всяка публикувана обява (за тези такси, разбира се сайта ви издава фактура). Една публикувана обява може да стои на максимум 4 месеца или докато се продаде артикула. Всеки от търговците може сам да избере начините на разплащане с крайният потребител – кредитна, дебитна карта, PayPal или друг начин.

 

Регистрация на магазина в НАП или новостите по Наредба Н-18

Ако не сте запознати с промените по тази наредба ето каква е цялата ситуация. Последните промени в Наредба Н–18 изискват лице, което е задължено да издава касови бележки, и което извършва продажба на стоки или услуги чрез електронен магазин, трябва да регистрира този магазин в електронният регистър на НАП.  Повече информация за промените по наредбата може да получите тук.

Ако вие сте търговец и вече сте чули за Наредба Н-18 и сте започнали да си задавате въпроса дали следва да регистрирате вашия Etsy магазин в електронния регистър на НАП, то отговора на този въпрос към момента е – зависи от начините на плащане.

За момента, ако се плаща чрез дебитна или кредитна карта, колкото и тъпо да изглежда, е нужно да се пускат касови бележки. Отдавна се говори да отпадне това безумно изискване, но за момента това не е финално записано никъде. В този случай е нужно вашия Etsy магазин да се регистрира в НАП.

Ако приемате плащания чрез PayPal, нашето мнение е, че не би трябвало да се пускат касови бележки. Беше променен Закона за платежните услуги и платежните системи. В този закон, чл. 3, ал. 1 е допълнена с „дружества за електронни пари“, като официална платежна услуга. След запитване от НАП към БНБ, от банката преди години излязоха със становище, че PayPal е система за електронни пари. Това означава, че вече няма нужда да се пускат касови бележки за приходи чрез PayPal и EasyPay. Не знаем защо НАП продължават да ги искат, но ако не криете доходи и сте по-нахакани, засега няма глоби. Затова при приходи от PayPal смятаме, че няма нужда да регистрирате онлайн магазина си в сайта на НАП.

 

Etsy

 

Etsy – какви справки за необходими на счетоводството

Когато имате фирма, която извършва много продажби в Etsy с търговска цел, е добре да съхранявате справка с всички извършени операции. Да запазвате разписката за всяка отделна продажба е много полезно от гледна точка на доказване на реалността на извършените операции пред НАП, но често това не е достатъчно. Трябва да съхранявате и справка, която да може да бъде обработвана автоматично и да представя информацията в обобщен вариант. Тази справка в Etsy e EstySoldOrdrs.

 

Тя може да се извади от вашият профил в Etsy от:

  1. Shop Manager;
  2. Settings;
  3. Options;
  4. Downloading data;
  5. Избирате в какъв формат да бъда справката – най-добре е тя да е в CSV формат;
  6. Избирате период на справката – може да е месец или цяла година.

 

Така изтеглена справката съдържа информация за всички направени от вас продажби, като в нея са записани датата, часа, клиентитe, техните адреси за доставка, начина на плащане и сумата и вида на закупената стока. Освен тази справка на счетоводството ще са необходими и фактурите за всички такси и комисионни, които сайта ви удържа. Тази фактура може да намерите от менюто Finances на вашият профил.

 

Тази статия бе подготвена от Милица Димитрова от екипа на счетоводна къща Голдън вижън. Актуална е към декември 2019 г.

 

Ако имате въпроси – свържете се с нас: 0888551917 – Христо Петров.

За регистрация на фирма: 0888551917 – Христо Петров.