Електронни касови бележки и одиторски файл за Shopify

Електронни касови бележки и одиторски файл за Shopify

 

 

Бизнесите, които използват най-голямата платформа в света за електронни магазини, Shopify, вече могат да издават електронни касови бележки и да се отчитат пред НАП със стандартизиран одиторски XML файл, спрямо изискванията от Наредба Н-18. Това е дългоочаквана функционалност, която ще приведе в изправност много онлайн магазини с фирми, намиращи се в България.

Приложението разработи българската софтуерна компания Softaware: https://softaware.io/ , а името му е Take a NAP:  https://takeanap.softaware.io/  и вече е достъпно в Shopify App Store: https://apps.shopify.com/take-a-nap .

Защо да го инсталирам?

Според Наредба Н-18 почти всички онлайн магазини в България трябва да издават физическа или електронна касова бележка. Причината е, че закона ги приравнява на физическите магазини. Единствено ако получавате пари директно по ваша банкова сметка или ползвате Пощенски паричен превод не е нужно да пускате касови бележки. Ако получавате приходи чрез PayPal, приемате плащания от дебитни и кредитни карти (например чрез Stripe, MyPos) или изпращате стока с наложен платеж в чужбина, колкото и да е странно, закона изисква да пускате касови бележки. Това може да се избегне само ако изпращате на НАП файл с вашите продажби за изтеклия месец. Повечето магазини обаче поемат риск да бъдат глобени от НАП, защото нито издават касови бележки, нито изпращат на НАП всеки месец файл с продажбите си.

Магазините с физически касови апарати от друга страна, влагат усилия и време в принтирането на касови бележки за всяка една поръчка. Това е труд, който може да бъде спестен, ако изберат да издават електронни касови бележки.

Не на последно място, приложението предлага създаване на стандартизиран одиторски XML файл, с който магазините могат да се отчитат пред НАП посредством най-новия начин за правене на това. Файлът съдържа информация за всички изпълнени и върнати поръчки в магазина, като показва и финансовия резултат за съответния месец. Подаването на одиторски файл може да се поеме и от счетоводител, като той ще улесни и него.

Информация за одиторски файл към НАП може да намерите тук

Какви са предимствата за клиентите?

Всеки начетен клиент знае, че след плащане в брой трябва да му бъде връчен касов бон. Повечето потребители винаги изчакват да получат документа преди да напуснат съответния обект. Същото е и при потребителите на онлайн магазините – купувачите очакват да получат на своя имейл разписка за направената покупка. В повечето случаи им бива изпратен документ от платежния инструмент (например Stripe), но той няма истинска стойност пред НАП – липсва QR код, ДДС основа и др. Известни магазини като Zara, Cropp и Reserved издават електронни касови бележки. В техните политики е включено, че опазват околната среда, неиздавайки хартиени касови бонове. Това повлиява на клиентите, които придобиват представа, че и самите те са направили нещо добро за света, пазарувайки от тези магазини. Издаването на електронни касови бонове става автоматично и улеснява онлайн търговците. Не е нужно да купувате касов апарат и да пускате касови бележки на ръка от него.

Какви са алтернативите?

Take a NAP няма алтернатива, която да покрива всички функционалности, които то предлага. Магазините, които използват Shopify, растат все повече всяка година, а Shopify е най-модерната платформа за онлайн магазини в света. Също както Shopify, Take a NAP е създаден, за да бъде използван с максимална лекота. Екипът предоставя и чат съпорт в приложението, което би било полезно за много хора.

Ако вашият онлайн магазин ползва WooCommerce, може да разгледате долния линк с подходящи plug-ини, за изваждането на електронни касови бонове и файл с продажбите (одиторския файл).

Плъгини за онлайн магазините на WordPress(WooCommerce) може да разгледате тук

 

Как да започна?

Достатъчно е да посетите Take a NAP в Shopify App Store: https://apps.shopify.com/take-a-nap и да инсталирате приложението в своя магазин. Оттам-насетне неговият интерфейс ще ви помогне да се ориентирате.

За въпроси и връзка с екипа на Take a NAP: https://takeanap.softaware.io/, можете да използвате следните връзки:

Имейл: hi@softaware.io

Телефон: +359 88 238 91 78

WhatsApp: +359 88 238 91 78

 

             Ние сме счетоводна къща с богат опит. Ако имате счетоводно запитване или искате оферта за обслужване, позвънете на тел: 0888551917   (всеки работен ден от 9:00 до 16:30 ч.).

                   За регистрация на фирма: 0887067100 – Ирина.