Какви данъци дължите при дропшипинг (Drop shipping)?

Дропшипинга е тотален хит от една година насам!
Законите в България и ЕС не са адекватни и няма записано нещо конкретно. Затова за всяка продажба се изисква пълна информация за купувача – име, държава, адрес, кога е доставена стоката, кой е доставил стоката. Когато всичко се случва само на територията на страната всичко е лесно, но когато стоката се купува и продава в САЩ е по-особено.
Въпреки, че знаем как се правят нещата, изпратихме писмено запитване до НАП. Те потвърдиха нашите изводи и така всички сме спокойни. 🙂 В отговора има доста термини – ако вашия счетоводител не знае какво да прави, дайте му този писмен отговор.

Данъци и администриране на дропшипинга (retail arbitrage)

При класическия дропшипинг вие вземате само комисионна за сделките. Намирате клиент, намирате доставчик и му изпращате поръчка, която той носи директно на клиента. С други думи – вие не сте собственик на стоката и тя не идва до България. Това е един вид услуга. Ако доставчика на стоката, който ви изплаща комисионната е от страна извън България, то трябва задължително да се регистрирате по чл. 97а от ЗДДС, независимо дали извършвате дейността като физическо лице или фирма.

Ако обаче купувате стоката и след това я продавате на клиента – това е търговия. В малки обеми това можете да извършвате и като физическо лице. Ако започнете да имате регулярни продажби, шансът да попаднете в полезрението на НАП и да започнат проверки срещу вас е голям – през 2015 г. година дори имаше неофициални опити да се изиска цялата информация за всички извършени куриерски услуги. Именно заради това е за предпочитане, ако смятате да се занимавате с тази дейност да си регистрирате фирма (за предпочитане ООД или ЕООД) – тогава нещата са по-ясни и законово издържани. Освен това, когато имате фирма, ще можете да си признаете и всякакви разходи за извършване на дейността, като например хостинг, комисионни от сайтове като eBay и т.н. Напомняме, че ако плащате комисионни за eBay, за реклама във Facebook или получавате пари от Google AdSense трябва да се регистрирате по чл. 97а.

Ако вие сте фирма и купувате стока от физическо лице, то не може да ви издаде фактура. В този случай трябва да запазите разписката от направеното плащане. При проверка от НАП, трябва да им дадете потребителско име и парола, за да видят в електронен формат покупките и продажбите ви.

Когато вашия клиент е физическо лице, не сте длъжни да му издавате фактура.  Ако ваш клиент е фирма и се идентифицира като такава, то трябва задължително да му издадете фактура.

Можете да прегледате тази статия, относно документите, които трябва да съхранявате, ако се занимавате с дропшипинг и онлайн-търговия.

Ето и статия с често срещани въпроси относно данъчните аспекти при dropshipping – данъци, осигуровки, регистрация на фирма и т.н.

За повече информация:
0888551917 Христо Петров