Често задавани въпроси за регистрация на фирма, актуално и сега.

1. Ако имам задължения в стара фирма, мога ли да открия нова?

Наличието на задължения в друга фирма по принцип не е спънка за регистрация на нова фирма. Има обаче някои специфични ситуации, в които това може да създаде проблем, затова моля консултирайте се с юрист преди да започнете процедура по регистрация на нова фирма.

2. Вече имам регистриран едноличен търговец на мое име. Мога ли да регистрирам нова фирма?

Ако вие имате регистрирана фирма като едноличен търговец (ЕТ), то не може да регистрирате втори едноличен търговец. Можете да регистрирате ЕООД, ако фирмата ще бъде с един собственик, или ООД, ако фирмата ще бъде с двама или повече съсобственика.

3. Какви разходи ще имам след регистрация на фирмата, непосредствено преди да почна да упражнявам дейност?

Първите разходи са свързани с изготвянето на печат на вашата нова фирма, т. е. средно около 30 лв. Имаме няколко препоръки при изготвянето на печата на фирмата:

 • желателно е в него да присъства името на вашата фирма на кирилица, градът в който е регистрирана и името, изписано на латиница;
 • препоръчваме печата да е кръгъл или елипсовиден, макар че не ни е известно да има ограничения за формата му;
 • горещо препоръчваме печата да оставя син или синьо-лилав отпечатък, но в никакъв случай да не е черен, зелен или друг цвят, защото някои цветове се използват от държавните институции, а ако е черен не може да се гарантира дали един подпечатан документ е оригинал или копие.

На второ място са разходите, свързани със закупуването на касов апарат, ако очаквате клиентите да се разплащат към вас в брой. В зависимост от изискванията, породени от специфичната ви дейност, цените на касовите апарати са между 250 и 600 лв. В повечето случаи апарат от 300 лв. (с ДДС) е подходящ. Обикновено в цената е включена услугата за въвеждане на данните на вашата фирма (фискализация) и такса за абонаментна поддръжка за следващата 1 година. В някои случаи е по-добре вместо касов апарат да се използва цяла компютърна система за маркиране на продуктите и отпечатване на бележки чрез касов принтер – например ако откривате заведение, супермаркет или по някаква причина очаквате да се продават много стоки. В този случай цената на системата може да варира в големи граници – от 2000 до около 10000 лв. за малки и средни обекти.

Много важно е преди да закупите касов апарат или да изберете цяла система, да се консултирате със счетоводител какво да закупите. За съжаление пазара е заринат с недобре направени касови апарати и супер некадърни софтуерни системи за търговски обекти. При закупуване на касов апарат вече не е необходимо той да се регистрира в НАП – това се извършва от фирмата, която поддържа касовия ви апарат.

В зависимост от вашата дейност може да има множество допълнителни разходи, които не могат да се обобщят и класифицират. Препоръчваме ви да се възползвате от нашите безплатни консултации при стартиране на вашия бизнес.

4. За колко дни се регистрира фирма?

С последните промени в организацията на работа на Търговския регистър регистрацията на фирма вече се извършва за около 2-3 работни дни. Теоретично би трябвало да става за 1 ден, но на практика не е така. Ние сме сред малкото, които предлагат:

 • експресно подготвяне на документите за регистрация на фирма – само за 2 часа;
 • експресно регистриране на фирма – ако сутринта ни представите нужната информация до 2 часа ще ви дадем документите за подписи от вас. Щом ги получим веднага ги подаваме в Търговския регистър.

 

5. Може ли новорегистрирано дружество да изкупи друго?

В повечето случаи – да. По принцип всяко дружество независимо дали е новорегистрирано или съществува отдавна може да изкупи част от дяловете или всички дялове на друго дружество. Има няколко изключения, които са свързани предимно със закупуването на конкурентни фирми, ако те са със значителен пазарен дял – тогава е необходимо разрешение от Комисията за защита на конкуренцията, известна на запад като антитръст или антимонополна комисия.

 

6. Може ли да се назначи повече от един управител?

Може. В зависимост от това как бихте искали да се управлява фирмата има няколко възможности:

 • управителите да управляват поотделно – това е добър вариант, ако управителите се познават достатъчно и имат високо доверие помежду си. При този вариант всеки от управителите може самостоятелно да представлява фирмата ви пред други лица и фирми, да сключва договори, за заплаща стоки и услуги, да наема или купува офиси и т. н.
 • управителите да управляват заедно – този вариант по принцип е по-неудобен и се прилага ако управителите са с различни компетенции и вземат решенията общо или ако нямат доверие помежду си. В този случай за всяко управленско решение, за опериране с банковата сметка, за сключване на договори, наемане или закупуване на офиси и др. ситуации трябва да присъстват двамата управители.

 

7. При регистрацията на фирмата подписах/ме много документи. Кои от тях трябва да запазя когато фирмата бъде регистрирана?

Ще разгледаме двете най-често срещани ситуации:

 • ако е регистрирано ЕООД (с един собственик) – трябва да запазите Учредителният акт, Учредителния протокол и Договора за възлагане на управлението (ако е подготвен такъв, което е препоръчително, но не е задължително);
 • ако е регистрирано ООД (с двама или повече съдружници) – трябва да запазите Дружественият договор, Учредителния протокол и Договора (или договорите) за възлагане на управлението;
 • нарочно не разглеждаме случая с регистрацията на ЕТ, тъй като в никакъв случай НЕ препоръчваме да регистрирате едноличен търговец. Очаквайте скоро подробна информация по този въпрос;
 • при регистрация на АД, фондация или дружество с нестопанска (идеална) цел, са необходими множество документи, които са строго специфични и могат да се уточнят само след консултация с юрист.

 

Ние сме счетоводна къща с многогодишен опит.

За данъчни и счетоводни въпроси се обадете на тел.: 0888551917 (всеки работен ден от 9 до 17:30 ч.).

За регистрация на фирма попълнете формата по-долу или позвънете на тел.: 0887067100 – Ирина.

 

[[[],[],"and"]]
1
reCaptcha v3
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right