Име на фирма на латиница

Изписване на името на фирмата на латиница

Когато регистрирате фирма в България е задължително тя да се изписва на български екик. Общото световно правило е, че фирмата се изписва на официалният език в съответната държава.

Може ли да фирмата ми да се изписва с латински букви или на друг език?

Ако желаете, освен изписването на български език, може да напишете и такова с латински букви или на чужд език. Това име се допълва и ще изглежда по следния начин:

Допълнителна информация

Когато регистрирате своя фирма имате свободата да избере нейното име. Не може да регистрирате име, което вече е вписано в Търговския регистър. Може да регистрирате сходно име с добавена някаква цифра или буква към него, за да има малка разлика. Задължително е името да се впише в Търговския регистър както ще се изписва на кирилица.

По желание може да се впише в Търговсия регистър и как ще се запише същото име на чужд език (на латиница, на английски или друг език).
Дори фирмата да представлява чуждо наименование, то задължително трябва да бъде изписано на български език, иначе няма начин фирмата да бъде вписана в Търговския регистър. Законът за транслитерацията се прилага само за географските наименования, личности и събития, но не е задължителен за търговските фирми. Имате пълната свобода за това как да изписвате вашата фирма на латиница или чужд език.
Поради разрастването на световната търговия, международния обмен на стоки, работата с чуждестранни партньори и търговски представителства, е препоръчително изписването на името на търговското дружество на чужд език или фонетично изписване на латиница.
Ако със сигурност се очаква да имате взаимодействие с чуждестранни партньори или клиенти е желателно да обмислите дали биха могли да произнесат, разберат и/или запомнят името на фирмата Ви.

Препоръчваме ви, ако ще имате контакти с чужденци, да проверите дали желаното от вас име се приема добре в съответните държави. Хубаво е да проверите дали вашето име означава нещо на езика, който се говори в държавата.

Какво да избягвате?

От опита, който имаме ви описваме нашите препоръки:

  1. Избягвайте дълги имена (при регистрация на фирма), които трудно се помнят;
  2. Избягвайте имена, които са близки до други известни фирми, за да не ви бъркат с тях;
  3. Избягвайте имена, които могат да се изтълкуват в негативен аспект (например фирма У.ж.с. звучи като ужас, а фирма със съкращение ASS, не би се възприела добре в англоговорящи страни, защото означава задник).

Ние сме счетоводна къща с дългогодишен опит.

За данъчни и счетоводни въпроси се обадете на тел.: 0888551917 (всеки работен ден от 9 до 17:30 ч.).

За регистрация на фирма попълнете формата по-долу или позвънете на тел.: 0887067100 – Ирина.

 

[[[],[],"and"]]
1
reCaptcha v3
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right