Как да познаем СПАМа?

Как да познаем дали едно съобщение е SPAM?

Независимо дали имате регистрирана фирма или сте частно лице ежедневно получавате на пощата си много писма. С колкото повече хора си пишете, толкова по-вероятно е Вашият имейл да стане известен на недобросъвестни лица, които се опитват да спечелят по някакъв начин пари, като ви изпращат съобщения.

Съобщенията може да са различни видове:

1. Опити за измама – най-често ви представят „новината“, че сте спечелили някаква печалба или наследство и можете да го получите само, ако изпратите определена сума пари на човека, който ще уреди сделката. Никога не изпращайте пари в Интернет на някой, който не познавате или по необичаен начин.

2. Рекламни съобщения – те, най-често са безопасни. В повечето случаи рекламират неща, които иначе никога няма да се сетите, че ви трябват или малко популярни онлайн-магазини. Понякога целта им е да проверят дали Вашият имейл се използва, за да може да бъде продаден на други търговци, които искат да ви продадат безполезни боклуци. За целта поставят картинки, които, когато „сигнализират“ на изпратилия писмото, че сте отворили писмото. След това започват да пристигат десетки и стотици досадни писма. Най-добрият начин е да изключите зареждането на картинките във Вашите писма и да ги отваряте само, когато сте сигурни, че познавате изпращача.

3. Троянски коне – тези са най-опасни. При тях ви изпращат файл, в който вместо очакваната фактура или оферта има програма, която прави всевъзможни неприятни неща на компютъра ви. Най-честата цел е да извлече информация за Вашите пароли за електронно банкиране. Има и друг тип – такива, които кодират информацията по компютъра Ви. За да можете да я видите трябва да платите определена сума на някого, който ще ви даде паролата.

А това съобщение истинско ли е?

Най-често в съобщенията за измами е пълно с правописни, печатни и пунктоационни грешки. За съжаление, в наше време много хора пишат набързо, без да се стараят, и за това и най-ужасяващия правопис не ни прави впечатление.

Освен това има и по-интелигентни измамници, които изпращат грамотно написани имейли.

Нека разгледаме примерен мейл, получен в abv-поща.

То е написано грамотно, но има няколко неща, които правят впечатление:

  1. Изпращача има екзотичен имейл. mall-keihan.co.jp е доста малко вероятно да бъде използвано от българин като доставчик на пощенска услуга. Това е сигурен критерий, че нещо не е наред.
  2. Изпратеният файл е .zip. Това е доста рядко, освен ако вече нямате продължителна кореспонденция с въпросното лице. Опасни файлове, обаче са и с разширение exe, pdf, doc, docx, xls, xlsx, scr, bat, rar, 7z и много други. Винаги трябва да проверявате с антивирусна програма изтеглените от Вас файлове и никога да не позволявате стартиране на макроси и подобни.
  3. Изпратеното е на необичаен език или пълно с грешки. Например, ако българин Ви пише на английски или руски това е доста съмнително.

Ако не сте сигурни в дадено, получено от Вас, съобщение обърнете се към специализирана фирма или друг квалифициран специалист.

Други мерки, които можете да вземете:

  • никога не цъквайте върху връзки в съобщенията без да сте сигурни на къде водят. Ако адресът е прекалено дълъг и не се разпознава точно към кой сайт е насочен – това може да е измама.
  • никога не изпращайте пароли и лични данни по имейл на лица, които не познавате на живо и не сте сигурни, че общувате с тях;
  • когато въвеждате пароли и лични данни в Интернет винаги поглеждайте точно в кой сайт се намирате и дали го познавате;
  • забранете автоматичното показване на картинки във Вашата поща.