Добри новини за легалните онлайн-магазини

Край на нелоялната конкуренция от нелегални онлайн-магазини

Дълги години в България данъчните власти не работеха по абсолютно порочен начин – правеха проверки и ревизии, на фирмите, които работят легално и декларират данъци, докато всички, които бяха изцяло в сивата икономика се радваха на абсолютно спокойствие. Контрабандата процъфтяваше не само за акцизните стоки, но и за дрехи, електроника, храни и т.н. Всякакви хора намираха начини за закупуване на стоки от чужбина чрез роднини, приятели или директно поръчваха, а после препродаваха през собствени онлайн-магазини, Olx.bgEbay и т.н.

Имаше показни акции, включително и напълно безсмислени или направени нарочно неефективни, опити да се забранява споделеното пътуване, защото ощетявало бюджета и подобни, но ефектът не беше особено голям.

Да, наистина, много фирми не изпълняват изцяло законите, не декларират оборот, спестяват от осигуровки като не декларират пълните заплати на служителите си и т.н., но, все пак, се опитваха да заплащат някакви суми за данъци и осигуровки. Жалката истина е, че, в България, много често укриването на реалните заплати и обороти е необходима предпоставка за това един бизнес да работи. Да заплащаш пълния размер на осигуровки, за да може един служител да получи нетна заплата от хиляда лева (напълно нормална заплата, която трябва да получава един човек, за да може нормално да издържа себе си и едно дете) е непосилно за едва кретащите фирми – почти 520 лв. Това важи особено за тези, които работят извън София. Наистина, укриването на осигуровки е престъпление, но поне 50% от фирмите ще трябва да затворят още на първия месец, когато им се наложи да платят реалните си задължения.

В контраст с това беше пълно с хора, които работят, без да декларират нищо. Особено в областта на стротелно-ремонтните работи, битовите услуги и онлайн-магазините.

Краят на всичко това, обаче, дойде. Всички тези, които се чудеха защо си правят труда да регистрират фирми, да се осигуряват, да плащат данъци и счетоводни услуги, сега могат да бъдат сигурни, че са постъпили по правилния начин, защото от НАП започнаха да изпращат писма със следния текст:

В случая, лицето получило „напомнянето“ да декларира доходите си има късмет, защото от НАП са видели сума под 50 000 лв., т.е. под прага на регистрация по ДДС. Ако сумата беше само с 4 хил. лв. по-голяма, проблемите щяха да бъдат многократно по-големи, защото щеше да е нарушен и ЗДДС.

За сега от НАП са извадили информация единствено от куриерските фирми, но това не бива да успокоява никого. В близките месеци е пълно с всевъзможни акции на данъчни служители, които прекратиха голяма част от нелегалните практики. Въпрос на съвсем малко време е да бъдат проверени всички PayPal-сметки на български граждани и тези, които са получили по-значими суми, да бъдат проверени по служебен път. Това със сигурност ще засегне хората, които се занимават с търговски арбитраж (т.нар. в България dropshipping), онлайн-търговия в чужбина, фрийланс и т.н.

Официално вече в НАП София има отдел, който се занимава само с онлайн-търговия. Сформират се екипи и в другите големи градове. Кога точно ще бъде направена проверка на банковите сметки и PayPal-акаунтите и от какъв праг нагоре ще проверяват от НАП? Никой не знае, все още. Но въпросът де е „дали“, а „кога“.

Трябва да се има предвид, че когато става дума за международен трансфер на пари, проблемът понякога става по-голям, заради опасността от финансиране на тероризъм или пране на мръсни пари. Това и до сега се следеше от ДАНС, но контрола се затяга с всеки изминал ден.

В заключение ще кажем, че въпреки широко обсъжданата корупция в българския политически елит, безнаказаното заобикаляне на данъчните закони, от всички останали, до голяма степен приключи в 2017 г.

Ние сме счетоводна къща с богат опит. Ако имате счетоводно запитване или искате оферта за обслужване, позвънете на тел: 0888551917 (всеки работен ден от 9:00 до 16:30 ч.).

За регистрация на фирма: 0887067100 – Ирина.