Тъпотия от НАП – предприемачи плащат двойно …

Указание на НАП кара предприемачите да плащат осигуровки по две направления…

Затрудненията на правителството да изпълнява бюджета на Република България доведоха до поредния абсурд в нашата държава, а именно – прословутото Указание 24-00-7/25.02.2010 на НАП. Според него всички управители на ЕООД, ООД, СД, (а може би дори ДЗЗД) следва да се осигуряват задължително върху минималния месечен размер на осигурителния доход по основни икономически дейности и професии. Ако управителят на дружество извършва и личен труд в собствената си фирма, то той трябва да се осигурява допълнително и като самоосигуряващо се лице. Въпреки протестите от счетоводители и собственици на малки фирми, обаче, на 05.03.2010 г. от НАП излязоха с доуточняващо указание, с което настояват, че това не е недоразумение.

Истината е, че приходите в хазната са недостатъчни и държавата събира средства с всички възможни методи. Това е принудило някого да издаде подобно указание, написано с подчертано назидателен тон и обвиняващо в неправомерни действия представителите на малкия бизнес.

Такова разбиране на Кодекса за социалното осигуряване е нецелесъобразно. Десетки хиляди собственици на регистрирана фирма, дори с малък оборот, би трябвало да внасят между 300 и 700 лв. месечно за осигуровки. Да не говорим за абсурда, че за работа в собственото си ЕООД на човек му се налага да заплаща осигуровки два пъти за една и съща дейност. Възникват и интересни въпроси от рода на: „До къде се простират границите на управление на търговско дружество?” и „Какво има да му се управлява на едно дружество, в което си работя самичък?”. Да не говорим за въпроса: „А от къде да ги взема всичките тези пари? Като регистрирам нова фирма, още преди да съм развил дейността си, ще съм похарчил хиляди левове за осигуровки!”.

За съжаление на НАП, трябва да се погледне и законосъобразността на това указание. На първо място – то не е закон, т. е. не задължава никого да го изпълнява. На второ място – акт, издаден на основа указание на НАП, не би могъл да издържи в съда. Всъщност, дори и самите инспектори на НАП не са задължени да го спазват стопроцентово.

Трябва да се отбележи, че освен на здравия разум, въпросното указание противоречи на Търговския закон и на две решения на Върховния административен съд.

Нашето мнение е, че това указание е отчаян опит да се съберат пари в държавния бюджет от хората с по-слаби нерви и неголеми правни познания, или просто тези, които са готови да се оставят да им вземат и последната стотинка. Ние, от Голдън Вижън, не сме от тях. Ако указанието беше в синхрон с Кодекса за социално осигуряване, то би се появило още в края на 2009 г., а не на края на февруари 2010, при това със задна дата.

Как да постъпим?

За момента съветваме всички собственици на дружества, най-вече нашите клиенти, да не предприемат никакви мерки за промяна на осигуряването си, а да изчакат повече информация по въпроса. Организират се протестни действия, целящи отмяна на указанието и промяна в КСО, която да не позволява подобни тълкувания. Ако се стигне до протестни действия от Националната асоциация на българския бизнес, да участват в тях на 15 март от 11 ч., пред Министерството на финансите и управленията на НАП.

Напомняме, че написаното в тази статия е само мнение на екипа на Голдън Вижън и всеки, засегнат от въпросното указание, е добре да се консултира със счетоводител и адвокат за конкретната фирма и дейности. „Голдън Вижън” не носи отговорност за правни последици, произтичащи от следването на съветите в тази статия, без индивидуална консултация с посочените специалисти.

Ние сме счетоводна къща с богат опит. Ако имате счетоводно запитване или искате оферта за обслужване, позвънете на тел: 0888551917 (всеки работен ден от 9:00 до 16:30 ч.).

За регистрация на фирма: 0887067100 – Ирина.