Промени в електронните услуги на НАП 01.02.2017

Промени в електронните услуги на НАП – 01.02.2017

От НАП, очевидно се вслушаха в потребителите и разбраха, че не е достатъчно само да има много услуги на сайта на НАП, но и те да бъдат удобни. От 01.02.2017 г. има промяна в начина, по който потребителите достигат до електронните услуги, независимо дали използват ПИК или електронен подпис за вход в тях. Да, все още се виждат разни бъгове, но те не са фатални и най-вероятно скоро ще бъдат отстранени.

Вече, при избор на задължено лице не се появяват всички услуги една след друга, а се появяват по групи, с „+“ отпред. Някои от групите имат и подгрупи.

Това е значително облекчение и прави работата много по-удобна. Странно е избран син цвят за групите и подгрупите, но това най-вероятно е от съображения за по-добра четимост от типичния сив цвят.

Много голямо облекчение е групирането на сходни подадени декларации в обща история. Преди това, за подаваните през различни години  декларации по чл. 92 от ЗКПО, трябваше да се търсят на различни точки като дори имаше отделни точки за декларации с дейност и без дейност.

Но програмистите на НАП не са се ограничили само с тази промяна – добавено е и търсене на услуга за потребители, които не са добре запознати с групирането.

Тези облекчения са полезни най-вече за счетоводните фирми, на които се налага да подават десетки еднотипни декларации, изготвени предварително. Преди трябваше да се правят много излишни движения за търсене на услугата надолу по сайта, а след това при връщането обратно отново да се търси следващата фирма, на която трябва да се подаде следващата декларация.

Заедно с горните промени са добавени и две нови декларации за подаване, във връзка с Законът за местните данъци и такси. За момента от тях могат да се възползват потребителите с постоянен адрес в Столична община, но с течение на времето ще бъдат достъпни и за други общини.

С течение на времето критиките към електронните услуги на НАП стават все по-малко. Вижда се, че по тях се работи наистина, което говори добре, особено в периоди на политическа нестабилност в страната.