Нови услуги от НАП – 12.07.2016

На 12.07.2016 г. НАП пусна нови онлайн услуги

От IT-отдела на НАП работят здраво и решиха да увеличат функционалността на сайта с допълнителни електронни услуги и разширение на съществуващите.
На първо място ще споменем за допълнителните колони „Обжалване в размер (лв.)“ и „Приоритетно плащане“ в „Справка за задълженията с възможност за извършване на плащане“. Създаването им е довело до това, че в момента, към 12.07.2016 г. редът с общите задължения е разместен, но това е дребен проблем, който най-вероятно ще бъде решен до няколко дни.

Тяхното съществуване е необходимо заради възможността за подаването на:

  • Заявление за приоритетно плащане на осигурителни вноски;
  • Заявление за приоритетно плащане на осигурителни вноски за допълнително задължително пенсионно осигуряване.

Възможността тези заявления да се подават по електронен път е изключително полезна за хора, които имат изостанали неплатени здравни осигуровки и които трябва всеки месец да подават на хартия въпросния документ. Естествено, би следвало такова заявление да трябва да се подава веднъж, за всички бъдещи плащания, и то да важи докато не бъде оттеглено, но тъй като в момента нормативната база не е устроена по такъв начин, ръководителите на НАП са възложили на програмистите да направят такова улеснение.

Въпросните услуги ще бъдат достъпни и с ПИК, което е още по-голямо удобство.

Въпреки че сайтът на НАП не може да се похвали с голямо удобство, трябва да се признае факта, че от Приходната агенция се стараят да покрият максимален брой услуги, които да могат да бъдат извършени по електронен път, включително с безплатния ПИК. Не можем да не споменем всички справки в „Предоставяне на данъчна и осигурителна информация и информация от данъчно-осигурителната сметка“ и „Достъп до информация за местни данъци и такси“, с които всеки може да получи подробна информация какви точно осигуровки и данъци е декларирал, кои са платени, кои не са и как да ги плати. Особено в гр. София е изключително удобно да се извърши плащането директно от сайта на НАП, защото се вижда точно по сметката на кой НАП трябва да бъдат преведени дължимите данъци. Естествено, трябва да се внимава с таксите, които могат да бъдат начислени при едно такова плащане – ePay не е най-евтината услуга. Плащането директно от дебитна карта, може би, е по-добра идея.

Всичко това поставя въпроса за сигурността и факта, че всеки притежател на ПИК трябва да е изключително внимателен на кого го предоставя и дали го използва единствено на сигурни компютри. В случай на недоброжелателни действия от страна на трети лица с Персоналния идентификационен код, е възможно да се стигне и до неприятни последици. Не трябва да се забравя, че голям процент от проблемите с компютърната сигурност не са в резултат на целенасочени действия с цел обогатяване, а се извършват за забавление от начинаещи IT-специалисти.

Извършваме професионална услуга по регистрация на фирма, в кратки срокове.