Пирамиди – стръв за желаещите бързо забогатяване

Пирамидите или на английски ponzi scheme са вечно актуален метод за измама. Тя е насочена към по-неопитни във финансово отношение хора. Използва се естественото желание на всеки човек да забогатее, което само по себе си не е лошо. Всеки иска да има по-висок стандарт на живот и всяка възможност, която се появи представлява интерес. По-неопитните обаче вярват, че това става лесно, бързо … и без особени усилия. Най-често се рекламират така, че да „инвестираш“ някакви пари и ще печелиш без да правиш нищо.

Стани богат, пълна газ

Как да познаем, че става дума за пирамида?

Предишните пирамиди бяха по-лесни са разпознаване. Когато някой ти обещава за няколко месеца да утрош „инвестираната“ сума е по-лесно да предположиш, че това е невъзможно. По-новите са по-трудни и все пак има няколко неща, които могат да издадат пирамидата.

 

 1. Висока печалба. Всеки, който ви предлага висока печалба, съвсем случайно спестява факта, че високата печалба има и висок риск. Няма начин да има голяма печалба и да не е рискована инвестицията. Обикновено се обещава печалба от порядъка на 50 %, а понякога и повече на годишна база. Редно е да знаете, че всяка „инвестиция“, която носи повече от около 20 % годишно е рискова. Колкото по-висока е, толкова по-рискова е тя. В цялата прецентация се набляга на големите пари, които ще спечелиш! Нарочно се пишат големи цифри, които са мечта за средностатистическия човек. Кой не иска да спечели 100 хил. евро? Показват ви светлото бъдеще – как ще харчите хиляди евро…
 2. Гарантирана печалба. Всяка сериозна инвестиционна компания знае, че може да гарантира печалби от няколко процента годишно и то само ако няма непредвидени, форсмажорни обстоятелства. Обикновено гарантираната печалба от сериозните инвестиционни компании е няколко %. Сериозните компании наблягат на факта, че по-големите печалби носят по-голям риск. Този факт е заложен в договорите – че можете да спечелите, но може и да загубите голяма част или дори цялата инвестирана сума. Според актуалното европейко законодателство, подобен текст е задължителен. Такъв текст трябва да има на всички информационни материали – листовки, сайт, договори.
 3. Дава се оскъдна информация кой стои зад компанията. Почти винаги се споменава за някой си никому неизвестен Ханс фон Барбаронин, който се издига в култ. Обяснява се какви големи постожения има, които вие не може да проверите. Понякога показват някакъв сертификат от Бурунди за регистрация на фирма, което пак не може да проверите.
 4. Регистрирана е в офшорна зона или изостанала зона, в която финансовите измами не се преследват от закона. Кипър, Люксембург, Сейшелските острови, Британските вирджински острови, Санта Лусия, понякога Дубай и други екзотични страни не са известни като центрове на утвърдени компании. Те са разграден двор, в който не е ясно кой какъв е и с какво се занимава. Ако си плати даже ще остане скрит зад т. нар. номинален директор. Номинален директор означава, че може да упълномощите подставено от вас местно лице. В малкото официални документи, до които евентуално можете да се „докопате“, ще присъства подставено лице. Реалния собственик е друг, той е неизвестен, но взема парите от сметките.
 5. Затруднения от всякакъв род, когато искате да си получите обратно инвестираните пари. Такива са: твърде високи банкови такси; твърде голям период, в който не можете да получите парите си обратно; изискване на всевъзможни ненужни документи (например ваша лична карта, за да се убедят, че сте вие, шофьорска книжка, удостоверение за банкова сметка, платена фактура за комунални услуги, молба за връщане на парите, въпросник защо се отказвате, вие сте много ценни за нас, предложение да си оставите парите още някакво време и ще спечелите супер бонус – ще ви удвоим парите, които виждате на екрана, но не можете да си изтеглите; ще ви направим ВИП клиент с някакви безполезни уж допълнителни печалби), ограничения на сумата, която може да се изтегли наведнъж, и много други спънки. Възможно е, в първите месеци реално да си получите парите. След това ще ви мотаят колкото може по-дълго с връщането на парите, за да не пишете в интернет, че това е измама. В някакъв момент пишете, че това е пирамида и всичко гръмва. Няма нови „инвеститори“ и вече няма шанс да си вземете парите.
 6. Дай си парите бързо! Само в рамките на една седмица правим турбо промоция – ще спечелиш още повече, защото сме в промоция. Обичайно може да спечелиш уж 50 % годишно, ама сега има промоция и ще спечелиш НЕВЕРОЯТНИТЕ 100 %. Само ако се включиш веднага, без да го мислиш много. Защото ако се замислиш има голяма вероятност да се откажеш! Апелират да действаш бързо, за да нямаш време да милиш.
 7. Хората, които презентират подобни продукти обикновено не знаят, че рекламират пирамиди. Те са заслепени от големите печалби, които виждат на екрана на чудодейната платформа. Те мечтаят как ще похарчат купища пари, които са само цифри на екрана и в тяхната богата фантазия. Тези хора са сложили розовите очила и иронизират „обикновените хора, които работят за 1000 лв. заплата и не знаят за тази невероятна възможност“. Тези хора обикновено не говорят за рисковете от „невероятната инвестиционна възможност“. Обикновено в презентациите им пишат само с какви вложени суми, какви големи печалби ще имате. Използват се думи като „невероятна възможност“, „първата в света“, „уникална възможност, само за ВИП партньори“, „не е за изпускане“, „хвани тази възможност сега или никога“. Те се интересуват да си получат комисионната, която се формира от сумата, с която успеят да ви излъжат.
 8. Обикновено пирамидите са на МЛМ принцип (мулти-левъл маркетинг). Важно е да направим уточнение – има сериозни компании, които също са на МЛМ принцип! МЛМ не означава, че това е измамна пирамидална схема. Пирамидите използват силата на препоръките от уста на уста. Използват факта, че обикновено приятели споделят с приятели. Това може да се използва и от мошеници, защото ние по принцип вярваме на информация, която идва от наши приятели и в този случай не обръщаме внимание на детайлите. Не обръщаме внимание на сигналните лампички, които ще ни светнат, ако се интересуваме от всички детайли и внимателно ги анализираме.
 9. Често при изманите схеми ви предлагат пари на кредит. Например срещу 8 % лихва, ще ви дадем кредит, който да инвестирате в нашата компания. Като инвестирате в нашата компания ще печелите гарантирано поне 50 % годишно! За да ви дават гарантирани 50 % годишно, компанията трябва да печели поне 80 %, за да има смисъл нейното съществуване. Колко утвърдени и известни компании в света имат 30 % гарантирана годишна печалба? Замислете се защо компанията ще ви дава кредит, а няма да се възползва самата тя от същата сума, като си я инвестира при себе си?
 10. Почти винаги при пирамидите има различни „пакети“. Обикновено са от 100 евро, до към 50 хил. евро. Всеки следващ пакет е още по-изгоден от по-ниския. Така и така сме те навили да си дадеш парите, то нека да изсмучем максималната сума от теб.
 11. Често се говори за лица и събития, които не можете да проверите дали са факт или не. Например, кое е юридическото лице, от кого се представлява, какви доказателства има, колко години история има компанията, с кои известни компании си партнира и други. В съвремения свят може да се създаде измислено име, за което да се напишат статии, да му се измисли история, с какво се е занимавал и т. н.
 12. Обикновено пирамидалните „фирми“ са създадени преди няколко години. Обикновено те не се представят като нови компании, защото хората нямат доверие на новопоявили се никому неизвестни фирми. Също така не се представят като фирми с дългогодишна история, защото буди съмнение как може да не сте чували компания, например на 100 години. Има ли някой, който да не е чувал на Мерцедес, компания с над 100 години история. По-вероятно е да ви кажат, че чудесната компания, за която ви зарибяват е на 5-10 години. Така има шанс да не сте я чували, защото „сега навлиза на българския пазар“.

 

Ето листовка на рискова компания, в която са събрани много от описаните елементи.

Нашата препоръка е – колкото повече елементи от описаните по-горе виждате в една компания, толкова по-голям е риска да се окаже пирамида.

 

Сред по-известните пирамиди са следните:

 1. Global Markets, която постоянно сменя името си и фирмите с които събира парите. За момента са известни над 28 фирми, сред които Позитива, Позитива кепитъл, Позитива фронт офис, Прогресива, Прогресива трейдинг, Алтернатива финанс и сходни имена, BBG Simex Bulgaria, Бета индъстрис, Интерактив къмпани, Гранд рисърч, Грийн маркетинг БГ, Интернешанъл мениджмънт брокерс, Капитал инженеринг, Пост финанс, Файненшъл рипортинг, Финанс инженеринг и други. Напоследък измамниците, които стоят зад схемата се представят от името на сериозни инвестиционни компании, като Фоукъл поинт, Елана, Карол, но нямат нищо общо с тях! Нашата препоръка е винаги да искате среща в офиса на инвестиционния посредник. Реалните инвестиционни посредници имат реални и представителни офиси, които са описани в рекламните материали и сайта им. Някои от тези компании имат почти 30 г. история на българския пазар, представители са за България на големи световни инвестиционни фондове. Те не трябва да се бъркат с фирми еднодневни, с неясни собственици, без офис (искат да се срещнете в някое заведение, уж за ваше удобство). Тези мошеници нямат лиценз от Комисията за финансов надзор. Може да видите видеата, направени от Господари на ефира, за да получите още детайли: https://gospodari.com/%d0%b7%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%b4%d0%b5%d0%b9%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b8%d0%b5-%d0%bd%d0%b0-%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0/?fbclid=IwAR1mVA-AB1-LHVNeo6ir3kQK-i-Z5aN6srVQsRipwt7NkUnfMtrXK00g-4M
 2. АБА маркетинг / 7 Flags и други „топ“ оферти, предлагани от група хора около Г. Русев и други, които даже не знаят, че рекламират пирамида;
 3. GetEasy (слагаха GPS-и на килограм);
 4. OneCoin (шефката на полубългарската криптовалута Ружа Игнатова е обявена за издирване от САЩ, където беше задържан нейният брат и му е повдигнато обвинение; юридическото лице през 2016 беше прехвърлено на циганин от столичния квартал Модерно предградие, а имотите са предадени на доверително управление към финансист);
 5. SCI или Saveway (полубългарската карта за отстъпки, събра милиони от инвестиционни пакети и залезе);
 6. OPN/SiteTalk (невероятната бизнес възможност, която съчетаваше социална мрежа и системи за отстъпки от хиляди онлайн магазини, фалира);
 7. Suisse Capital (инвестицията с гарантирани 15 % годишна доходност, която се постига главно с имоти и зад която стоят лица от Варна, гръмна през 2012 г.). В момента има компания с много близък начин на работа, което означава голям риск да се окаже измамна схема – Life Division;
 8. Arbistar и над 95 % от всякакви ботове (роботи), които лесно и бързо увеличават инвестираните ви пари. Понеже всеки ден цъфват нови и нови, невъзможно е да ги опишем всичките. Ако се включите в тяхната пирамида в ранен стадий, наистина има шанс да изкарате бързо и лесно голяма печалба, но това е само в началото, когато „зарибяват“ инвеститори.

Надяваме се описаното тук да ви предпази от измами. МОЛЯ ДА НЕ НИ ТЪРСИТЕ ЗА СЪДЕЙСТВИЕ ИЛИ КАКВИТО И ДА Е ДЕЙСТВИЯ СРЕЩУ ТЕЗИ КОМПАНИИ !!! Статията е за ваша информация и ние НЕ се занимаваме с преследване на мошеници.