Регистрация на онлайн магазин в НАП

Каква информация се подава при регистрация на онлайн магазин в НАП?

 • Наименование и домейн на онлайн магазина;
 • Информация за лицето, извършващо продажби: име на фирмата, булстат, има ли ДДС регистрация;
 • От кого се представлява, адрес, телефон, e-mail;
 • По какъв начин се извършват продажбите – собствен или нает онлайн магазин, маркетплейс;
 • Ако е платформа (маркетплейс) – наименование и оператор на платформата;
 • Ако е собствен или нает магазин – информация за собственика на домейна: име на фирмата, булстат, наличие на ДДС регистрация, от кого се представлява, адрес, телефон, e-mail. Тези от вас, които продават чрез eBay, Amazon, Etsy и т. н., могат да видят техните данни от последната им фактура. Ако нямате някакви данни, пишете ваши данни за контакт. По-добре да има неточности, но да направите регистрацията си;
 • Ако е собствен или нает магазин – описание на използваната хостинг услуга, дали се използва външна хостинг услуга или собствена инфраструктура; ако е собствена – къде се намира; ако е външна: име на фирмата, наличие на ДДС регистрация, адрес, телефон, e-mail. Ако нямате някакви данни, пишете ваши данни за контакт.;
 • Ако е собствен или нает – от кого се осъществява поддръжката;
 • Ако е собствен или нает магазин – наименование и версия на софтуера на електронния магазин;
 • Ако е собствен или нает магазин – къде се съхранява базата данни;
 • Вид на продаваните стоки или услуги;
 • От кога работи електронния магазин;
 • Дата на подаване на информацията.

 

Срокът за регистрация на действащите онлайн магазини е до 29-ти юни. Но не чакайте последния момент, защото понякога сайта блокира. Вижте и въпросите по-долу на страницата.

 

Често задавани въпроси относно регистрацията на онлайн магазините в НАП.

 1. Кое се приема за онлайн магазин? Приема се за онлайн магазин, ако има количка, в която можете да добавяте и махате продукти, с описани цени, бройки и обща стойност.
 2. Ако имам онлайн каталог с описани цени, но нямам количка, приема ли се за онлайн магазин? Не. Това не се приема за онлайн магазин, защото няма количка.
 3. Ако пускам обяви в OLX, Bazar.bg и други сайтове за обяви, те приемат ли се за онлайн магазин? Засега не и не е нужно да ги регистрирате в сайта на НАП. Но проверявайте от време на време, тея тикви от НАП да не променят отново Наредба Н-18.
 4. Ако продавам в маркетплейси като Amazon, Ebay, Etsy, Emag, трябва ли да се регистрирам в сайта на НАП. Първоначално г-н Веселин Трифонов от НАП, на специално организиран семинар беше казал, че няма нужда. Имам го записан на диктофон. Но после същият човек + говорителят на НАП Росен Бъчваров, ни казаха, че трябва да се регистират като онлайн магазини в сайта на НАП, категория Маркетплейс.
 5. Тепърва ще стартирам онлайн магазин – кога трябва да го регистрирам в НАП? Трябва да се регистрира преди да стартирате продажбите през онлайн магазина си.
 6. Продавам чрез фейсбук, месинджър, инстаграм, обяви във весници и онлайн, чрез поръчки по телефона – трябва ли да се регистрирам като онлайн магазин? Не.
 7. Ако имам онлайн магазин, в който приемам само плащания по банков път и ППП (пощенски паричен превод) и физически магазин, в който пускам касови бележки, трябва ли да се регистрирам в НАП? Отговор – да, трябва. Трябва заради факта, че във физическия магазин пускате касови бележки и вашата фирма попада в категорията, за която трябва, да регистрирате онлайн магазина в НАП.
 8. Ако в онлайн магазина ми приемам само плащания по банковата ми сметка и наложен платеж + пощенски паричен превод (ППП) трябва ли да регистрирам сайта си в НАП. Тук е най-интересният отговор! В първоначалната версия на променената Наредба Н-18, публикувана в края на 2018 г. пишеше, че няма нужда. Регистрацията била нужна само ако е необходимо да се издават касови бележки. С промените от29.03.2019 г. в по-задните точки пише, че на регистрация подлежат всички онлайн магазини, независимо от начина на плащане. Това е навряно в Преходните и заключителни разпоредби, които обичайно не са важни и противоречи на основните членове от Наредбата. Не е сигурно дали този текст е “прикачен” към параграф 29 или си е отделно. От направено запитване на Кик инфо, НАП казва, че само онлайн магазини, които трябва да издават касови бележки трябва да се регистрират. Според нас е по-добре всички онлайн магазини да се регистрират в НАП, като застраховка, за да нямат основание за заяждане при проверка.

ВАЖЕН ЪПДЕЙТ. Разбрахме, че има писмено становище за онлайн магазин, който работи само с ППП и плащане директно по негова банкова сметка! Оказва се, че такива онлайн магазини НЯМА НУЖДА да се регистрират в НАП. 

Пълния текст на въпросното указание от НАП, може да прочетете тук>

Наредбата в едно изречение. Това е нещо проектирано за трактор, произведено като трактор от трактористи, но НАП му сложили емблема на Ферари и казали, че това е спортен автомобил.

Вижте още – Какви нови промени на Наредба Н-18 се обсъждат в момента с НАП тук>