Регистрация на онлайн магазин в НАП

Каква информация се подава при регистрация на онлайн магазин в НАП?

 • Наименование и домейн на онлайн магазина;
 • Информация за лицето, извършващо продажби: име на фирмата, булстат, има ли ДДС регистрация;
 • От кого се представлява, адрес, телефон, e-mail;
 • По какъв начин се извършват продажбите – собствен или нает онлайн магазин, маркетплейс;
 • Ако е платформа (маркетплейс) – наименование и оператор на платформата;
 • Ако е собствен или нает магазин – информация за собственика на домейна: име на фирмата, булстат, наличие на ДДС регистрация, от кого се представлява, адрес, телефон, e-mail. Тези от вас, които продават чрез eBay, Amazon, Etsy и т. н., могат да видят техните данни от последната им фактура. Ако нямате някакви данни, пишете ваши данни за контакт. По-добре да има неточности, но да направите регистрацията си;
 • Ако е собствен или нает магазин – описание на използваната хостинг услуга, дали се използва външна хостинг услуга или собствена инфраструктура; ако е собствена – къде се намира; ако е външна: име на фирмата, наличие на ДДС регистрация, адрес, телефон, e-mail. Ако нямате някакви данни, пишете ваши данни за контакт.;
 • Ако е собствен или нает – от кого се осъществява поддръжката;
 • Ако е собствен или нает магазин – наименование и версия на софтуера на електронния магазин;
 • Ако е собствен или нает магазин – къде се съхранява базата данни;
 • Вид на продаваните стоки или услуги;
 • От кога работи електронния магазин;
 • Дата на подаване на информацията.

Срокът за регистрация е следния – преди да направите първата си продажба. Вижте и въпросите по-долу на страницата.

Често задавани въпроси относно регистрацията на онлайн магазините в НАП.

 1. Кои онлайн магазини е необходимо да се регистриратв НАП? Тези, които използват начини на плащане, изискващи пускане на касова бележка.
 2. Кое се приема за онлайн магазин? Приема се за онлайн магазин, не само ако има количка, в която можете да добавяте и махате продукти, но и ако имате каталог и се поръчва по телефон, мейл, messenger и други методи.
 3. Ако имам онлайн каталог с описани цени, но нямам количка, приема ли се за онлайн магазин? В сегашната версия на Наредба Н-18, да. В предишна версия не се приемаше за онлайн магазин.
 4. Ако продавам в маркетплейси като Amazon, Ebay, Etsy, Emag, трябва ли да се регистрирам в сайта на НАП. Първоначално г-н Веселин Трифонов от НАП, на специално организиран семинар беше казал, че няма нужда. Имам го записан на диктофон. Но после същият човек + говорителят на НАП Росен Бъчваров, ни казаха, че трябва да се регистират като онлайн магазини в сайта на НАП, категория Платформа (Маркетплейс).
 5. Тепърва ще стартирам онлайн магазин – кога трябва да го регистрирам в НАП? Трябва да се регистрира преди да стартирате продажбите през онлайн магазина си.
 6. Ако имам онлайн магазин, в който приемам само плащания по банков път и ППП (пощенски паричен превод) и физически магазин, в който пускам касови бележки, трябва ли да се регистрирам в НАП? Отговор – да, трябва. Трябва заради факта, че във физическия магазин пускате касови бележки и вашата фирма попада в категорията, за която трябва, да регистрирате онлайн магазина в НАП.
 7. Ако в онлайн магазина ми приемам само плащания по банковата ми сметка и наложен платеж + пощенски паричен превод (ППП) трябва ли да регистрирам сайта си в НАП. Не се изисква, но може да го направите по желание.

Пълния текст на въпросното указание от НАП, може да прочетете тук>

Наредбата в едно изречение. Това е нещо проектирано за трактор, произведено като трактор от трактористи, но НАП му сложили емблема на Ферари и казали, че това е спортен автомобил.

Вижте още – Какви нови промени на Наредба Н-18 се обсъждат в момента с НАП тук>

През ден-два НАП пльоска нови указания, маха стари, пише схеми по които да работят онлайн магазините, после ги отменя. Затова тази статия се обновява всеки път, когато видим нещо ново. Имайте предвид, че основната ни задача не е да ровим всеки ден в тъпия сайт на НАП … и може да сме изпуснали някой детайл 🙁

Ние сме счетоводна къща. Ако имате счетоводни въпроси или искате оферта за обслужване, звъннете на тел. 0888551917 (всеки работен ден от 9:00 до 16:30 ч.).

 

За регистрация на фирма: 0887067100 – Ирина.