Регистрация на онлайн магазин в НАП

Каква информация се подава при регистрация на онлайн магазин в НАП?

 • Наименование и домейн на онлайн магазина;
 • Информация за лицето, извършващо продажби: име на фирмата, булстат, има ли ДДС регистрация;
 • От кого се представлява, адрес, телефон, e-mail;
 • По какъв начин се извършват продажбите – собствен или нает онлайн магазин, маркетплейс;
 • Ако е платформа (маркетплейс) – наименование и оператор на платформата;
 • Ако е собствен или нает магазин – информация за собственика на домейна: име на фирмата, булстат, наличие на ДДС регистрация, от кого се представлява, адрес, телефон, e-mail. Тези от вас, които продават чрез eBay, Amazon, Etsy и т. н., могат да видят техните данни от последната им фактура. Ако нямате някакви данни, пишете ваши данни за контакт. По-добре да има неточности, но да направите регистрацията си;
 • Ако е собствен или нает магазин – описание на използваната хостинг услуга, дали се използва външна хостинг услуга или собствена инфраструктура; ако е собствена – къде се намира; ако е външна: име на фирмата, наличие на ДДС регистрация, адрес, телефон, e-mail. Ако нямате някакви данни, пишете ваши данни за контакт.;
 • Ако е собствен или нает – от кого се осъществява поддръжката;
 • Ако е собствен или нает магазин – наименование и версия на софтуера на електронния магазин;
 • Ако е собствен или нает магазин – къде се съхранява базата данни;
 • Вид на продаваните стоки или услуги;
 • От кога работи електронния магазин;
 • Дата на подаване на информацията.

 

Срокът за регистрация на действащите онлайн магазини беше до 29-ти юни. Вижте и въпросите по-долу на страницата.

 

Често задавани въпроси относно регистрацията на онлайн магазините в НАП.

 1. Кое се приема за онлайн магазин? Приема се за онлайн магазин, ако има количка, в която можете да добавяте и махате продукти, с описани цени, бройки и обща стойност.
 2. Ако имам онлайн каталог с описани цени, но нямам количка, приема ли се за онлайн магазин? Не. Това не се приема за онлайн магазин, защото няма количка.
 3. Ако пускам обяви в OLX, Bazar.bg и други сайтове за обяви, те приемат ли се за онлайн магазин? Засега не и не е нужно да ги регистрирате в сайта на НАП. Но проверявайте от време на време, тея тикви от НАП да не променят отново Наредба Н-18.
 4. Ако продавам в маркетплейси като Amazon, Ebay, Etsy, Emag, трябва ли да се регистрирам в сайта на НАП. Първоначално г-н Веселин Трифонов от НАП, на специално организиран семинар беше казал, че няма нужда. Имам го записан на диктофон. Но после същият човек + говорителят на НАП Росен Бъчваров, ни казаха, че трябва да се регистират като онлайн магазини в сайта на НАП, категория Маркетплейс.
 5. Тепърва ще стартирам онлайн магазин – кога трябва да го регистрирам в НАП? Трябва да се регистрира преди да стартирате продажбите през онлайн магазина си.
 6. Продавам чрез фейсбук, месинджър, инстаграм, обяви във весници и онлайн, чрез поръчки по телефона – трябва ли да се регистрирам като онлайн магазин? Не.
 7. Ако имам онлайн магазин, в който приемам само плащания по банков път и ППП (пощенски паричен превод) и физически магазин, в който пускам касови бележки, трябва ли да се регистрирам в НАП? Отговор – да, трябва. Трябва заради факта, че във физическия магазин пускате касови бележки и вашата фирма попада в категорията, за която трябва, да регистрирате онлайн магазина в НАП.
 8. Ако в онлайн магазина ми приемам само плащания по банковата ми сметка и наложен платеж + пощенски паричен превод (ППП) трябва ли да регистрирам сайта си в НАП. Тук е най-интересният отговор! В първоначалната версия на променената Наредба Н-18, публикувана в края на 2018 г. пишеше, че няма нужда. Регистрацията била нужна само ако е необходимо да се издават касови бележки. С промените от 29.03.2019 г. в по-задните точки пише, че на регистрация подлежат всички онлайн магазини, независимо от начина на плащане. Това е навряно в Преходните и заключителни разпоредби, които обичайно не са важни и противоречи на основните членове от Наредбата. От направено запитване на Кик инфо, НАП казва, че само онлайн магазини, които трябва да издават касови бележки трябва да се регистрират. Според нас е по-добре всички онлайн магазини да се регистрират в НАП, като застраховка, за да нямат основание за заяждане при проверка.

 

Пълния текст на въпросното указание от НАП, може да прочетете тук>

Наредбата в едно изречение. Това е нещо проектирано за трактор, произведено като трактор от трактористи, но НАП му сложили емблема на Ферари и казали, че това е спортен автомобил.

Вижте още – Какви нови промени на Наредба Н-18 се обсъждат в момента с НАП тук>

 

През ден-два НАП пльоска нови указания, маха стари, пише схеми по които да работят онлайн магазините, после ги отменя. Затова тази статия се обновява всеки път, когато видим нещо ново. Имайте предвид, че основната ни задача не е да ровим всеки ден в тъпия сайт на НАП … и може да сме изпуснали някой детайл 🙁

За повече информация звънкайте на Христо Петров: 0888551917.

За услуги по регистрация на фирма: 0888551917 – Христо Петров.