Бизнес в Румъния

Тук ще опишем най-важните особености ако продавате стоки в Румъния. Ще разгледаме двата основни начина, по които може да стане това:

  1. Ако сега стартирате и вашия склад е в България;
  2. Ако сте минали прага за дистанционни продажби, който е 10 хил. евро или склада ви е в Румъния.

Първи вариант – ако сега стартирате бизнеса с българска фирма и вашия склад е в България

Този случай е най-лесен от гледна точка законови изисквания. При тези условия вашата фирма работи все едно продава в България. В повечето случаи не е изгодно да сте по ДДС и не е нужно да сте по ДДС, ако продавате стоки на физически лица. Имайте предвид, че понякога е нужна ДДС регистрация, например ако смятате да плащате за реклами към Google, Facebook или ако ползвате други платени онлайн услуги от чужбина. Препоръчваме ви консултация със счетоводител или адвокат, с опит в международните бизнеси.

Втори вариант – ако работите с българска фирма и сте минали прага за дистанционни продажби или склада ви е в Румъния

Този случай е по-сложен, защото е необходима регистрация по ДДС в Румъния. Регистрацията по ДДС в Румъния е по-трудна и скъпа, отколкото в България. По-надолу описваме детайлите за тази регистрация.

Румъния

Информация за румънския пазар

Населението на Румъния при последното преброяване е 19 милиона души, т. е. 2,5 пъти по-голямо от това на България. Минималната брутна работна заплата е 400 евро и постоянно нараства. Средната заплата също е по-висока с около 30 %. Средната стойност на поръчките от онлайн магазините също по-висока, с около 50 % спрямо същите стоки на българския пазар. В Румъния процентът от населението, което пазарува онлайн е по-голям отколкото в България. Тук ще опишем цифри по спомени, които може и да не са съвсем точни, но ще ви дадат представа. Онлайн търговията в България през 2021 г. е била за около 1 млрд. евро, а в съседна Румъния – доколкото си спомняме над 4 млрд. евро.

Ако са ви необходими по-точни данни, можете да ги поискате от Българската е-комерс асоциация, чийто член е Голдън вижън – www.beabg.com.

Основните изводи са – онлайн търговията в Румъния е по-разпространена и при сходни условия можете да продавате 4-5 пъти повече, отколкото в България (като сума на продажбите).

Най-продаваните стоки са сходни с тези в България – електроника, дрехи, обувки и детски стоки.

Повечето стоки в Румъния са на сходни цени с българските. В по-редки случаи може да има малки отклонения в рамките на 20 %, като обикновено в Румъния са по-скъпи.

ДДС-то на повечето стоки и услуги е 19 %. ДДС-то на различните видове стоки е различно. За Румъния има много стоки с намалено ДДС или изцяло без ДДС, например храни, книги.

Ето една касова бележка от румънски физически магазин. Тя много прилича на такава от България. TVA означава ДДС. На касовата бележка пише и към кой НАП е въпросната фирма.

Румънска касова бележка

От 01.01.2018 г. беше намален плоския данък на физическите лица на 10 % (преди беше 16 %).

Най-големите градове и с най-активни покупки онлайн са градовете Букурещ, Клуж Напока, Тимишоара, Яш и Брашов. Може да се очаква от там да са основните покупки от сайта ви. Защо го пишем това – за да прецените с какъв срок можете да доставяте поръчките. Общото правило е – колкото по-бързо, толкова по-добре. Добри цени и срокове за доставка до Румъния имат компаниите Еконт, Спиди и Eushipments.eu (ИнАут трейд).

Позволените скорости за шофиране са сходни – 50 км./ч. за населените места, 90 км./ч. извън населените места, 130 км./ч. по магистралите. Има и няколко скоростни отсечки извън градовете, в които може да се шофира с до 100 км./ч. (например от Гюргево до Букурещ). В Румъния обикновено не минава номера да подкупите полицай при нарушение 🙂 Нещо повече – това може да ви донесе сериозни проблеми (съдебна процедура за опит за подкуп). В някои точки имат автоматични системи за проверка дали имате винетка. Затова препоръваме да си я закупите още при влизане в Румъния през Русе или Видин.

Като цяло манталитета на румънците е сходен с нашия. Това е предпоставка да продавате по-лесно на този пазар, в сравнение с други страни, при които има голяма разлика в манталитета и начина на живот.

Административни особености в Румъния

Осигуровките са сходни с тези в България – 38 % при трудов договор. Ако вашата фирма се регистрира по ДДС в Румъния защото има склад там, е нужно да има посочен румънски адрес. Първоначално, когато фирмата ви няма дейност, може тя да бъде на адрес на адвокатско дружество. Това може да бъде за не повече от една година, ако фирмата ви няма дейност и няма служители. По принцип може да се изпозлват виртуални офиси, например Regus, но тази услуга е сравнително скъпа – от порядъка на 400 евро месечно. По-добрия вариант е да се посочи адрес на ваш румънски приятел или партньор. Може да се сключи договор за наем между него и вашата фирма. Ако той ви е близък може да се уточните да бъде без заплащане, но има и хора, които могат да предложат такава услуга на изгодна стойност към непознати за тях фирми.

Повечето услуги в Румъния са по-скъпи от българските – средно с 25 %. Повечето стоки са на сходни с България цени.

Във връзка с ограниченията за плащанията в брой, има новости от началото на 2024 г. Ограниченията при плащанията с така популярния на балканите наложен платеж от началото на 2024 г. са следните:
– 1000 румънски леи за фирми;
– 5000 румънски леи за физически лица.

1 лея е приблизително 0,40 лв. и варира, защото не е „закотвена“ като българския лев.

„Румънския НАП“ се нарича Националната агенция за фискална администрация (ANAF).

Като цяло административните изисквания в Румъния са повече от българските. Хубаво е да се заредите с търпение, но си струва, защото нещата са по-ясни и точни, отколкото в България. За стартиращи бизнеси с обороти до 1 млн. евро, се плаща преференциален данък върху оборота от само 1 %. Преди промените, до колкото си спомняме, се плащаше данък върху чистатата печалба от 3 % при оборот до 150 хил. евро.

Обобщение

Хубаво е да знаете, че като всеки нов пазар, е нужно време за разгръщането на неговия потенциал. Нормално е да минат 1-2 години докато се напаснете към местните особености и излезете на печалба. Важно е да имате подходящите хора, които имат опит в правното, счетоводното, търговското и друго представителство, проучване на пазара, презентации на стоки и услуги в Румъния или превод и легализация.

Ние сме счетоводна къща и за Вашата фирма регистрирана в България, която извършва дейност на румънския пазар, можем да направим ДДС регистрация в Румъния. За повече информация – 0888551917 (всеки работен ден от 9:00 до 16:30 ч.).

 

За услуги по регистрация на фирма на фирми за България: 0887067100 – Ирина.