Търговският регистър не работи от 10.08.2018

Търговският регистър все още е недостъпен – това е една от водещите новини по всички медии в последните дни.

Вече две седмици една от най-важните институции в държавата не работи, поради все още неясни причини.

По всички медии се тръби, че става дума за технически проблем, който е затрил част от базите данни на регистъра.

Информацията, която вече бившата шефка на Търговският регистър, предаде е че дейността на регистъра ще бъде възстановена в най-кратър срок и че липси и изгубена информация няма да има, тъй като има направени два архива на информацията.

Дали това е вярно все още не можем да кажем, докато грешка не бъде открита след заработването на регистъра.

Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел стартира от началото на 2008 г.

До края на юни 2008 г. всички фирми бяха пререгистрирани (преместени) от съответните съдилища към Търговския регистър.

Неговата дейност е вписването на всички нови юридически лица и клоновете на чуждестранни лица, които не се търговци,

като на вписване подлежат и лицата със свободни професии и занимаващите се със занаятчийска дейност.

Освен това регистъра вписва и всички промени направени по тези лица и извършва различни справки свързани с дейността им.

В имотният регистър се вписват всички сделки с имоти.

Липсата на регистъра спъва бизнеса на много юридически лица, адвокати и нотариуси, които изповядват сделките. Спъва и някои първи стъпки като регистрация на фирма, промяна на име, адрес и други.

За да бъде изповядана дадена сделка, например като покупко-продажба на имот или дружествени дялове на ЕООД или ООД,

то нотариуса трябва да провери лицата участващи в сделката (без значение дали са юридически или физически лица) и тяхното имотно състояние или дялово участие във фирмата, което в момента е невъзможно.

Това означава, че дори и да искате да си купите имот – вие не можете.

Искате да прехвърлите вашата фирма на някой друг, или да я преименувате, или да смените нейния адрес – и това не можете.

Някои некоректни фирми се възползват от сегашното състояние на регистъра и се опитват да сключват сделки с различни инвеститори на „изгодни“ условия. Ако попаднете на такава „оферта“ по-добре изчакайте, докато регистъра вече е достъпен и можете да проверите юридическото лице и всички детайли по сделката.

Защо обаче Търговският регистър спря работа? Както е написано малко по-горе в тази статия, официалната причина дадена от министерството и бившата шефка на регистъра е технически проблем. Най-вероятно той се дължи на организацията на работа в Търговския регистър като една що-годе добре работеща до сега административна структура.

Разбира се, съществуват и други версии за това каква е причината регистъра да спре работа, като например кибер атака, която разбира се министерството отрича, но въпреки това Прокуратурата, ДАНС и МРВ разследват случая.

Официални обръщения от тези институции все още няма. В пресата изникнаха различни въпроси – дали Евро Комисията е запозната със случая? Дали държата не се опитва да прикрие нещо? Дали регистъра ще успее да възстанови цялата си база данни? На тези въпроси никой така и не даде отговор, но едно със сигурност е ясно – до момента в страната ни не е имало такъв срив в системите на никоя от институциите.

И докато въпросите и съмненията продължават да ръстат, ние, хората от бизнеса продължаваме да се чудим кога ще се възстанови дейността на Търговския регистър …, за да започнем пак да регистрираме фирми спокойно и да ги обслужваме.

Ние сме счетоводна къща с многогодишен опит.

За данъчни и счетоводни въпроси се обадете на тел.: 0888551917 (всеки работен ден от 9 до 16:30 ч.).

За регистрация на фирма попълнете формата по-долу или позвънете на тел.: 0887067100 – Ирина.

[[[],[],"and"]]
1
reCaptcha v3
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right