Праг за ДДС регистрация при дистанционни продажби

Много онлайн търговци извършват търговия извън България. Причините са ясни – в повечето държави имат по-висок стандарт на живот и са по-големи като населени от нашата страна. Разбира се има и други причини, например че онлайн търговията е по-добре развита, т. е. по-голям процент от хората са свикнали да купуват онлайн и средната стойност на една поръчка обикновено е по-голяма.

 

Кога е необходима регистрация по ДДС ако правите онлайн търговия?

Ако сте стартираща фирма обикновено не е задължително да сте по ДДС щом продавате в свой онлайн магазин и ако не плащате за реклами към платформи като Google, Facebook и други извън България. Ако ползвате маркетплейси от типа на Ebay, Amazon, Etsy, Emag (извън България) или плащате за онлайн магазин например на Shopify, е необходимо ПРЕДИ първата си продажба да се регистрирате по ДДС в България. Причината е, че когато плащате за услуги към чужбина е необходима ДДС регистрация. Обикновено същото важи и ако ще извършвате услуги към чужбина. Казано по друг начин – заради самата търговия не е нужна ДДС регистрация. Ако обаче плащате за услуги или маркетплейса си удържа комисионни от продажбите, тогава е нужна ДДС регистрация ПРЕДИ да стартирате продажбите си в него.

 

Когато продавате в чужбина, от данъчна гледна точка най-често се срещат два казуса, които ще разгледаме.

 

1. Българска фирма изпраща всяка поръчка от склада си в България.

Ако сте стартираща фирма или не ползвате услуги от чужбина, няма нужда отначало да сте по ДДС – както вече описахме. Ако сте минали оборота от 50 хил. лв. или плащате реклами или комисионни към чужбина, е необходима ДДС регистрация.

Разглеждаме варианта, при който всяка поръчка се изпраща от вашия склад в България – както е на рисунката по-долу.

 

 

Когато стоката е складирана в България, вашата фирма си работи предимно съгласно българското законодателство. В България се плащат всички данъци, тук се води счетоводството. При продажби в други държави, основните изисквания са от страна на защита на потребителя. За страните от Европейския съюз почти всички изисквания са такива, каквито в България. Най-важните изисквания са описани в:

  • Закона за защита на потребителите – повече детайли по темата може да прочетете от тази наша статия: https://goldenvision.bg/e-shop
  • Закона за защита на личните данни, в който от м. май 2018 г. се добавиха изисквания и на Европейския регламент за личните данни (GDPR). Повече информация може да видите от статията тук: https://goldenvision.bg/gdpr

 

Когато продавате в Европа е важно да се следят продажбите общо към всички лица от ЕС. До 31.06.2021 г. се слядяха праговете, които са описани по-долу.

 

От 01.07.2021 г. когато общите продажби към физически лица от ЕС минат 10 хил. евро, е необходимо да се регистрирате по ДДС във всички държави от Европа. Това става чрез българския НАП, в който има система наречена OSS. След това вие трябва да прецените какво ДДС да сложите при продажбите към физически лица. Трябва да се слага такова ДДС, каквото е в държавата на клиента.

В горния пример, ако клиентите са от Германия, трябва да видите колко ДДС се дължи там за вашата стока или услуга и да сложите такъв процент ДДС. Когато румънец си купува от вас, трябва да видите колко % ДДС се дължи в Румъния за вашата стока и да му го начислите. Вашия счетоводител обобщава информацията и я подава към българския НАП. В българския НАП се изпраща да го наречем таблица, колко евро ДДС сте събрали от продажбите ви за всяка държава поотделно. Вие плащате общата сума на това ДДС. От своя страна НАП го препраща дъм данъчните власти от страните в Европейския съюз.

ВАЖНО – Тези прагове бяха до 31.06.2021 г. и вече НЕ ВАЖАТ ! Пишем ги просто да знаете какви са били преди време.

Австрия – EUR 100 000
Белгия – EUR 35 000
Великобритания – GBP 70 000
Германия – EUR 100 000
Гърция – EUR 35 000
Дания – DKK 280 000
Естония – EEK 550 000
Ирландия – EUR 35 000
Испания – EUR 35 000
Италия – EUR 27 889
Кипър – CYP 20 000
Латвия -LVL 24 000
Литва – LTV 125 000
Люксембург – EUR 100 000
Малта – EUR 35 000
Полша – EUR 35 000
Португалия – EUR 35 000
Румъния – RON 118 000
Словакия – SKK 1 500 000
Словения – EUR 35 000
Унгария – EUR 35 000
Финландия – EUR 35 000
Франция – EUR 100 000
Холандия – EUR 100 000
Чехия – CZK 1 140 000
Швеция – SEK 320 000

 

2. Продавате стоки в друга държава от ЕС и в същата държава е вашия склад.

Ще дадем за пример Германия. Вие сте изпратили предварително стока, която е в склад в Германия – например ползвате услугата FBA на Amazon.de. Стоката тръгва от склада в Германия и стига до краен клиент в Германия или съседните държави, както е посочено на схемата.

В този случай е необходимо вашата фирма да се регистрира по ДДС в Германия ПРЕДИ да стартирате продажбите. За тази цел първо вашата фирма се регистрира по ДДС в България и след това в Германия. Повече по темата ще може да прочетете като подготвим статия, което ще стане скоро 😊

 

Ние сме счетоводна къща. За данъчни и счетоводни въпроси звънкайте на тел. 0888551917.

За регистрация на фирма: 0887067100 – Ирина.